Επικοινωνία

Παρέχουμε τις καλύτερες και ποιοτικότερες τεχνικές προτάσεις και λύσεις βιομηχανικής ψύξης και κλιματισμού για τους πελάτες μας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
Λεωφόρος Δημοκρατίας 33
και Ηρώων Πολυτεχνείου 27,
Ασπρόπυργος
Ακολουθήστε μας

No products in the cart.

Attica Frigo

solar-heaters-on-the-roof-of-the-house

Οδηγός αγοράς θερμοσίφωνα για αρχάριους

Τι είναι ο ηλιακός θερμοσίφωνας;

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι μια αρκετά διαδεδομένη τεχνολογία στις μέρες μας. Αξιοποιεί την άφθονη ηλιακή ακτινοβολία που προσπίπτει πάνω στα ηλιακά κάτοπτρα, μεταφέροντας ενέργεια στο κύκλωμα νερού και άρα θερμαίνοντάς το. Στη συνέχεια το νερό των κατόπτρων προσδίδει τη θερμότητα αυτή σε νερό που βρίσκεται σε μια δεξαμενή πάνω από τα κάτοπτρα (boiler), και έτσι παράγεται το ζεστό νερό χρήσης.

skyland4
hliakos-1

Πως επιλέγω έναν ηλιακό θερμοσίφωνα;

bath
Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες επιλέγονται αρχικά βάση της χωρητικότητάς τους. Αυτό γίνεται εκτιμώντας τον αριθμό ατόμων που ζει μέσα σε ένα σπίτι. Κάθε άτομο χρειάζεται 40 – 50 lt ζεστού νερού χρήσης. Άρα για μια οικογένεια 4 ατόμων χρειάζεται ηλιακός θερμοσίφωνας με χωρητικότητα 170 – 200lt.
Έπειτα καθορίζονται οι εναλλακτικές πηγές θερμότητας που μπορεί να υποστηρίξει ο εκάστοτε ηλιακός θερμοσίφωνας. Ένας απλός ηλιακός θερμοσίφωνας ζεσταίνει το νερό με :
  • τη βοήθεια του ήλιου
  • μια ηλεκτρική αντίσταση (λειτουργία σαν ηλεκτρικός θερμοσίφωνας για τις περιόδους που δεν υπάρχει ηλιοφάνεια).
Αυτός ο ηλιακός θερμοσίφωνας ονομάζεται διπλής ενέργειας.
2stage
Εάν ο χρήστης θέλει να συνδέσει τον ηλιακό του με το λέβητα πετρελαίου τότε ο ηλιακός θερμοσίφωνας που πρέπει να προμηθευτεί ονομάζεται τριπλής ενέργειας. Ένας ηλιακός θερμοσίφωνας τριπλής ενέργειας ζεσταίνει το νερό με:
  • τη βοήθεια του ήλιου
  • μια ηλεκτρική αντίσταση και
  • τη σύνδεση με το λέβητα πετρελαίου.
3stage

Σε περίπτωση που ο χρήστης θέλει να συνδέσει τον ηλιακό του θερμοσίφωνα με αντλία θερμότητας τότε ο ηλιακός θερμοσίφωνας που πρέπει να προμηθευτεί ονομάζεται τριπλής ενέργειας με εναλλάκτη για αντλία θερμότητας.

3stageantlia

Ένα επιπλέον χαρακτηριστικό των ηλιακών συλλεκτών είναι η εσωτερική επιφάνειά τους που έρχεται σε επαφή με το νερό. Υπάρχουν τα boiler :

  • με επισμάλτωση και προσθήκη τιτανίου (Glass)
  • ανοξείδωτα (Inox).

Η διαφορά τους είναι στην αντοχή στο χρόνο με τα ανοξείδωτα να είναι λίγο πιο ανθεκτικά.

Γιατί να συνδέσω τον ηλιακό μου με το λέβητα πετρελαίου ή με την αντλία θερμότητας;

Όταν δεν υπάρχει ηλιοφάνεια και χρειαζόμαστε ζεστό νερό χρήσης, η πιο κοστοβόρα λύση είναι να ενεργοποιήσουμε την αντίσταση που υπάρχει μέσα στο boiler του ηλιακού για να ζεστάνει το νερό. Εάν όμως ο λέβητας ή η αντλία θερμότητας βρίσκονται σε λειτουργία, με τη σύνδεσή τους στον ηλιακό καταναλώνουμε λιγότερη ενέργεια και συνεπώς γλιτώνουμε χρήματα.

Τι κάνω σε περίπτωση που έχω λέβητα αερίου;

 Οι σύγχρονοι λέβητες αερίου έχουν ενσωματωμένο ταχυθερμαντήρα το οποίο σημαίνει ότι παράγουν απευθείας ζεστό νερό χρήσης χωρίς να χρειάζεται αποθήκευση σε κάποιο δοχείο. Έτσι σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι απαραίτητη η σύνδεσή του με τον ηλιακό θερμοσίφωνα. Εάν δεν υπάρχει ταχυθερμαντήρας τότε ισχύει ότι και για το λέβητα πετρελαίου.

Γίνεται τοποθέτηση του ηλιακού θερμοσίφωνα σε κεραμοσκεπή;

 Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες έχουν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν και σε ταράτσα και σε κεραμοσκεπή. Συνήθως, περιέχουν βάσεις ταράτσας και με ένα επιπλέον μικρό κόστος αγοράζετε βάσεις για την κεραμοσκεπή σας.

Έχω ηλιακό θερμοσίφωνα διπλής ενέργειας και θέλω να τον κάνω τριπλής. Είναι εφικτό;

Είναι εφικτό υπό προϋποθέσεις. Με την αλλαγή του κεντρικού εναλλάκτη είναι δυνατόν να συνδεθεί ένας λέβητας πετρελαίου με τον ηλιακό θερμοσίφωνα. Η σύνδεση της αντλίας θερμότητας όμως δεν γίνεται επειδή χρειάζεται πολύ μεγαλύτερος σε εμβαδόν εναλλάκτης από τον κεντρικό εναλλάκτη.

Χρειάζεται συντήρηση ο ηλιακός;

Ιδανικά ο ηλιακός θερμοσίφωνας χρειάζεται συντήρηση μία φορά ανά δύο χρόνια, κυρίως μετά τους καλοκαιρινούς μήνες. Έτσι εξασφαλίζεται η απροβλημάτιστη λειτουργία του και παρατείνεται η διάρκεια ζωής του. Η συντήρηση περιλαμβάνει τον εσωτερικό καθαρισμό του boiler, τον έλεγχο και την προσθήκη αντιψυκτικού, τον έλεγχο και την αλλαγή της φλάτζας αντίστασης καθώς και την αλλαγή του ανοδίου για να μην δημιουργηθούν προβλήματα ηλεκτρόλυσης τα οποία οδηγούν σε τρύπημα του boiler.

Leave a Comment